2009. augusztus 24., hétfő

Világbajnok lángos (tényleg szuper)

Ha valakire lehet azt mondani, hogy lángospusztító, hát mi azok vagyunk és azt hiszem ez genetikailag öröklődik. A 18 hónapos fiam képes egy teljes egész sajtos-tejfölös lángost megenni (nem segítünk:) ). Magyarul szakértők vagyunk. Ezért is keressük mindig a finom lángoslelőhelyeket és recepteket. Teljesen véletlenül találtam egy receptet, melyet sikerült "elrontanom". A mázli az, hogy emlékszem az "elrontásra". Az eredmény valami zseniális:)))
Alkatrészek:
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbona
- 1 kocka élesztő,
- 4-6 dl tej

- só és cukor

 



Az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorra és kb egy deci langyos tejjel 15-20 percig megfuttatom langyos helyen. Ezután a szódabikarbonával összekevert liszthez öntöm a már felfutattatt élesztőt, hozzáadom a kb 2 kiskanálnyi sót és (egyelőre 4dl) langyos tejet. Összedolgozom nagyon alaposan, ha kell még, akkor mehet bele tej. Lágy legyen a tészta, teszek bele kb 1 evőkanál olajat is. Ezután 1 órát kelesztem langyos helyen. Lisztezett deszkán kicsit megnyújtom (nem vékonyra), majd picit lisztezem és letakarom, újabb 15-20 percig kelesztem. Kanállal vagy nagyon lyukú pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát, nem vékonyra kihúzom ahogy a lángossütőkben szokták (inkább legyen buci mint vékony) és forró (de nem TÚL forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük és forrón tálaljuk. Dukál hozzá fokhagyma, tejföl, sajt. Jó étvágyat:))) ja és még egy adag szódabikarbona a végére, mert lehetetlenség abbahagyni:)))))

Nincsenek megjegyzések: