2009. december 29., kedd

Sajtkrémes-sonkás tészta több variációban. Luxusostól a maradékból készültig

Na ez az az étel, ami mindig telitalálat, finom, laktató és akármelyik verzióját készítjük el sikere lesz.
Én most kétféleképp vázolom és az extrák részben, alul kiegészítem.
Az adagok átlagos étvágyú 2 főre vonatkoznak.
Vigyázat, rendkívül laktató:)

"Luxus" verzió:
- 20 dkg szeletelt sonka
- 10-20 dkg füstölt tarja szeletelve
- 2 tömb camping sajt (ömlesztett, sima)
- kb 1 dl főzőtejszín
- egy nagyobb késhegynyi fekete bors
- egy nagyobb késhegyni fehérbors
- minimális vagy semennyi só (elég sós a sajt és a sonka, így mielőtt sóznál nézd meg, mert tényleg őrült sós lesz)
- tészta
- aki gondolja, az tehet a sonkához a sajt előtt apróra kockázott kaliforniai piros paprikát. Nagyon finom ízt ad az ételnek és a vizuális hatása is tökéletes. max egyet tegyünk bele. Ha lesz kép róla, teszek fel, nagyon guszta.

Elkészítés:
Kevés vajon vagy kacsazsíron a felkockázott sonkát és füstölt tarját sokszor kevergetve megpirítjuk kb 10-15 percig, rányomjuk a két tömb sajtot, beletesszük a két fajta borsot, ha szükségesnek érezzük a sót. Jól összekeverjük és max 5 percig összefőzzük a sonkát a sajttal. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt és még egy picit így is összekevergetjük a tűzön.
Aki a kaliforniai paprikát is szeretné beletenni, az a vajon pároja meg a paprikát a sonkával együtt és úgy mehet rá a sajt, a fűszerek és a tejszín. Ha legközelebb így csinálom, teszek fel fotót, mert eszméletlen jól néz ki és finomabb is. Aki szereti borsosabban, az még tehet bele. A fehérbors elengedhetetlen kelléke.
Tésztát kifőzzük és összekeverjük a sajtkrémes-sonkás szószt.

Sima verzió vagy maradékból készült pár perces variáns:
- maradék felvágott vegyesen vagy 20-30 dkg sonka vagy párizsi.
- 1-2 tömb ömlesztett sima sajt (lapka sajt, maradék sajtok összereszelve)
-  fehér bors
- só szükség esetén
- ha van egy kis fehér bor az üveg alján, rálöttyinthetjük,
- ha van gomba, akkor a sonkával vagy felvágottakkal együtt megfuttatjuk mielőtt a sajtot rátesszük. (levét főzzük el)



Extra:
ha gondoljuk, tehetünk bele gombát is, ezt mindenképp még a legelején egy nagy lyukú reszelőn lereszelve vagy vékonyra szelve a zsíron (vajon) futtassuk meg addig, míg a leve el nem fogy, utána jön a sonka (a paprikával, ha azt is teszünk bele). Így sokkal kiadósabb és laktatóbb.

Nincsenek megjegyzések: