2009. augusztus 28., péntek

Paradicsom "lekvár", avagy hogyan teremtsünk télen nyarat

Anyukámtól tanultam, hogy hogyan lehet mélyhűtés nélkül finom nyári paradicsomot varázsolni az ételekbe télen is. A boltival nem érdemes próbálkozni, se íze se illata és még káros is. Pláne, hogy mindig eszembe jut, nem tudom ki köpött bele:)) (bocsánat:))))
Az eljárás tulajdonképp olyan, mintha lekvárt készítenénk.





Paradicsom "lekvár":
- paradicsom
- üveg
- extraminiminimális szalicil, elhagyható, ha vákuumosan rakjuk el.


Aki nem szereti a héját, az szedje le, majd ketté vagy négybe vágjuk, kiszedjük a kemény közepét és egy lábasba tesszük a paradicsomokat. Én egyébként már semmit nem csinálok, csak jól megmosom, ketté vágom és egy nagy edénybe teszem, krumplinyomóval kicsit megnyomkodom. Semmit nem kell hozzáadni, csak közepes lángon, néha kevergetve megfőzni addig amíg szét nem fő a paradicsom és alig vannak benne darabok. Mindezt fedő alatt, majd levesszük a fedelét és kicsit elfőzzük a levét, de ne nagyon.
Kb 10-15 percig főzhetjük így. Akkor lesz jó, ha még leveses marad. Utána fogok egy botmixert, jól átjáratom benne, hogy teljesen homogén legyen.
Üvegekbe merem és egy munkatársamtól tanultam, hogy úgy teszem le a takaróra, hogy fejjel lefelé rakom, így nem kell tartósítószer, majd miután minden üveget leraktam fejjel lefelé, akkor jól bebugyolálom, hogy lassan hűljön ki. Aki szeretné, az tegyen rá szalicilt, de akkor ne fordítsa fejjel lefelé. Ugyanis szalicil nélkül, fejjel lefelé elrakva, ahogy lehűl a paradicsom, vákuum keletkezik és nem romlik meg sem a lekvár, sem más. Amióta így csinálom a lekvárokat, paradicsomot, szinte soha nem romlik meg egyik sem.
Én szoktam venni paprikát nyáron vagy anyuéktól kapok és kicsumázom, négybe vágom, összeillesztem kiskiflibe és berakom a mélyhűtőbe. Télen csak előkapok egy zacskónyit (ami kb egy adag lecsóhoz kell), rátördelem még fagyott állapotban a már megfonnyasztott hagymára és amikor már kész a paprika, jöhet a nyáron elrakott, finom paradicsom. Attól függően mennyi lecsót akarunk készíteni kis üveggel vagy nagy üveggel. Mi kolbászosan és tojásosan szeretjük, így azt rakunk bele.
Komolyan mondom, olyan, mint nyáron. De tökéletes olaszos ételekhez, a kisüveges paradicsom pörkölthöz stb.

2009. augusztus 24., hétfő

Gyors és finom lekvárok (bővül mindig)



A lekvárfőzés szótól kirázott a hideg mindig. Képi megjelenítés: gőz, ragacs, tonnányi cucc, egész nap a konyhában punnyadni. Aztán rájöttem, hogy lehet kisebb mértékben, finomabb és érdekesebb dolgokat produkálni. Egy másik megközelítésből: ne hagyjuk, hogy az evésre szánt gyümölcs ránkrohadjon. Egy kis trükkel gyorsan kész minden.
Lehet akár pár szemből is érdekes, finom lekvárt készíteni, kis üveggel. Ezek télen egy-egy reggelire, palacsintázásra elegendőek. Én általában bébiüvegekbe teszem, vagy kisebb mustáros-majonézes üvegekbe.


Almalekvár: unokanővérem osztotta meg velem frenetikus almalekvár receptjét és mivel épp volt kb 4 kiló épp ránkromlani készülő bio almán (sajnáltam volna kidobni) kapásból bevetettem új tudományom és mondhatom a siker nem maradt el:
- alma pár szemtől több kilóig
- fahéj
- cukor

Az almát megpucolom, kimagozom, felnégyelem, egy nagy edénybe teszem vagy kisebbe ahogy tetszik és egy botmixerrel nagyjából vagy teljesen elpépesítem. Ezután cukrot teszek bele (ízlés és mennyiség szerint lehet ez 1-2 evőkanáltól akár egy kilóig is) és fahéjat, lefedem és nagyon lassú tűzön rotyogtatom sűrű keverés mellett kb max 15 percet, majd leveszem a fedőt és amíg úgy érzem, hogy jó nem lesz még főzöm, hogy elpárologjon a leve. Aki sűrűn szereti a lekvárt az még tovább rotyogtathatja, aki hígabban, annak elég még 15-30 perc. Az üvegeket előkészítem, beletöltöm, nagyon-nagyon icuripicuri szalicilt tetejére teszek és mehet a meleg ruhák közé száraz dunsztba, míg ki nem hűl. Palacsintához valami frenetikus.
Bármilyen, otthon található és kidobandó gyümölcs felhasználható. Készült már néhány bébisüveg lekvárom alma-barack-sárgabarack-szilva kombinációból. Egyes gyümölcsökhöz tehetünk fahéjat, citromot. A botmixer használatával meggyorsíthatjuk a főzési folyamatot. Kb cirka 1-2 órát spórolunk vele. Múltkor fél kiló szilvából csináltam lekvárt. Felraktam magában, cukorral, lefedve, 10 perc múlva jó sok leve lett, botmixerrel nekiestem, fedő nélkül még 15 percig kevergettem és kész is lett. Csekély fél óra alatt (magozással stb) lett 3 bébiüveg szilvalekvárom:))))

Sok kicsi sokra megy, ezek szépen összegyűlnek a szekrényben és télen isteni és változatos ízeket produkálnak.

Világbajnok lángos (tényleg szuper)

Ha valakire lehet azt mondani, hogy lángospusztító, hát mi azok vagyunk és azt hiszem ez genetikailag öröklődik. A 18 hónapos fiam képes egy teljes egész sajtos-tejfölös lángost megenni (nem segítünk:) ). Magyarul szakértők vagyunk. Ezért is keressük mindig a finom lángoslelőhelyeket és recepteket. Teljesen véletlenül találtam egy receptet, melyet sikerült "elrontanom". A mázli az, hogy emlékszem az "elrontásra". Az eredmény valami zseniális:)))
Alkatrészek:
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbona
- 1 kocka élesztő,
- 4-6 dl tej

- só és cukor

 



Az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorra és kb egy deci langyos tejjel 15-20 percig megfuttatom langyos helyen. Ezután a szódabikarbonával összekevert liszthez öntöm a már felfutattatt élesztőt, hozzáadom a kb 2 kiskanálnyi sót és (egyelőre 4dl) langyos tejet. Összedolgozom nagyon alaposan, ha kell még, akkor mehet bele tej. Lágy legyen a tészta, teszek bele kb 1 evőkanál olajat is. Ezután 1 órát kelesztem langyos helyen. Lisztezett deszkán kicsit megnyújtom (nem vékonyra), majd picit lisztezem és letakarom, újabb 15-20 percig kelesztem. Kanállal vagy nagyon lyukú pogácsaszaggatóval kiszaggatom a tésztát, nem vékonyra kihúzom ahogy a lángossütőkben szokták (inkább legyen buci mint vékony) és forró (de nem TÚL forró) olajban először fedő alatt sütjük pirosra az egyik oldalát, majd fedő nélkül a másikat. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörölközőre szedjük és forrón tálaljuk. Dukál hozzá fokhagyma, tejföl, sajt. Jó étvágyat:))) ja és még egy adag szódabikarbona a végére, mert lehetetlenség abbahagyni:)))))