2009. december 29., kedd

Sajtkrémes-sonkás tészta több variációban. Luxusostól a maradékból készültig

Na ez az az étel, ami mindig telitalálat, finom, laktató és akármelyik verzióját készítjük el sikere lesz.
Én most kétféleképp vázolom és az extrák részben, alul kiegészítem.
Az adagok átlagos étvágyú 2 főre vonatkoznak.
Vigyázat, rendkívül laktató:)

"Luxus" verzió:
- 20 dkg szeletelt sonka
- 10-20 dkg füstölt tarja szeletelve
- 2 tömb camping sajt (ömlesztett, sima)
- kb 1 dl főzőtejszín
- egy nagyobb késhegynyi fekete bors
- egy nagyobb késhegyni fehérbors
- minimális vagy semennyi só (elég sós a sajt és a sonka, így mielőtt sóznál nézd meg, mert tényleg őrült sós lesz)
- tészta
- aki gondolja, az tehet a sonkához a sajt előtt apróra kockázott kaliforniai piros paprikát. Nagyon finom ízt ad az ételnek és a vizuális hatása is tökéletes. max egyet tegyünk bele. Ha lesz kép róla, teszek fel, nagyon guszta.

Elkészítés:
Kevés vajon vagy kacsazsíron a felkockázott sonkát és füstölt tarját sokszor kevergetve megpirítjuk kb 10-15 percig, rányomjuk a két tömb sajtot, beletesszük a két fajta borsot, ha szükségesnek érezzük a sót. Jól összekeverjük és max 5 percig összefőzzük a sonkát a sajttal. A legvégén hozzáadjuk a tejszínt és még egy picit így is összekevergetjük a tűzön.
Aki a kaliforniai paprikát is szeretné beletenni, az a vajon pároja meg a paprikát a sonkával együtt és úgy mehet rá a sajt, a fűszerek és a tejszín. Ha legközelebb így csinálom, teszek fel fotót, mert eszméletlen jól néz ki és finomabb is. Aki szereti borsosabban, az még tehet bele. A fehérbors elengedhetetlen kelléke.
Tésztát kifőzzük és összekeverjük a sajtkrémes-sonkás szószt.

Sima verzió vagy maradékból készült pár perces variáns:
- maradék felvágott vegyesen vagy 20-30 dkg sonka vagy párizsi.
- 1-2 tömb ömlesztett sima sajt (lapka sajt, maradék sajtok összereszelve)
-  fehér bors
- só szükség esetén
- ha van egy kis fehér bor az üveg alján, rálöttyinthetjük,
- ha van gomba, akkor a sonkával vagy felvágottakkal együtt megfuttatjuk mielőtt a sajtot rátesszük. (levét főzzük el)



Extra:
ha gondoljuk, tehetünk bele gombát is, ezt mindenképp még a legelején egy nagy lyukú reszelőn lereszelve vagy vékonyra szelve a zsíron (vajon) futtassuk meg addig, míg a leve el nem fogy, utána jön a sonka (a paprikával, ha azt is teszünk bele). Így sokkal kiadósabb és laktatóbb.

2009. december 15., kedd

Alapanyag avagy minőség kontra ár és egyhelyenvásárolok-megmindent avagy2: a magyar áru dícsérete


Tavaly télen jöttem rá, hogy valójában tényleg érdemes időt, energiát és talán egy picivel (de tényleg csak egy picivel) több pénzt szánni minőségi alapanyagokra.
Történt ugyanis, hogy egy hipermarket előre csomagolt kocsonyacsomagját vásároltam meg. Ugyanígy tettem máskor is más hússal. Szinte mindig ilyen nagy áruházakban vásároltam. Az eredmény? Kidobott pénz. Szó szerint. Amikor elkezdett főni a kocsonya, a férjem megkérdezte, hogy a gyereknek hasmenése van-e és, hogy mikor vittük le a kakispelusos szemetest??? Vagy nem húzta volna le a vécét?
Nem, a kocsonya az, drágám!
Úgyhogy landolt a kukában és elkeseredésemben elmentem a csarnokba, ahol magyar husit, frisset vettem. Meg kell mondanom, már az állaga, az illata, a színe is teljesen más volt, mint amit én idáig megszoktam: hús illata volt (ellentétben a semleges, semmilyen vagy kissé ecetszagú boltival), hús színe, sőt itt-ott véres volt ( a bolti fehér, színtelen hússal szemben) és a kocsonya belőle????? Még a nagymamám se csinált olyat, mint amilyen ebből a magyar husiból penderedett. A hús egy részéből és ugyancsak a csarnokban egy nénitől (magyar) vásárolt zöldségből levest főztem. A férjem megkérdezte,  hogy honnan hoztam?
Nem vettem sértésnek, nem nekem szólt, hanem annak, hogy idáig íztelen, szagtalan húst vásároltam, ez pedig friss és magyar volt.... Az ára? Tényleg csak kicsivel volt drágább, mint a hipermarketekben.


Nemrég nyílt alattunk egy kis húsbolt. Csak magyar áruja van, heti háromszor megy friss áruért. Beszélgettem a tulajdonossal. Közölte, hogy ő nem hajlandó a szlovák és egyéb ismeretlen, iszonyú olcsó húst árulni, sem megenni, sőt még a kutyájának sem adni. Mi pedig ezt vesszük meg a hipermarketekben. És persze ezáltal a külföldi piacot erősítjük.
A meglepő az egészben, hogy 4 külföldi nagyobb bolt is van a közelünkben (10-15 perc gyalog max) és mégis jól megy a hentesnek, mindig elfogy az áruja és mindig vannak nála.

Javaslom mindenkinek, hogy próbáljon utánajárni, hol van a közelben piac, csarnok, magyar árut forgalmazó húsbolt. Érdemes. Én több kilónyi különböző húst vásárolok egyszerre, szétporciózom és beteszem a mélyhűtőbe. Így nem kell rohangálnom minden egyes alkalommal. Arról pedig nem is beszélve, hogy az ilyen húsokból, zöldségekből készült ételek esztétikai és élvezeti értéke megfizethetetlen.
Jó étvágyat!

2009. december 2., szerda

Sacher-muffin az ellenállhatatlan


Ha valaki igazán gyorsan, könnyű munkával szeretne viharos sikert elérni, akkor nyugodtan álljon neki a Sacher-muffinnak. Talán egy az egyetlen muffin, amiben hűtőben tárolva másnap is frissnek tűnik.
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsoki
- 10dkg vaj
- 2 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg baracklekvár (sárgabarack a legjobb)
- 15dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
a tetejére:
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 10 dkg étcsoki
- 2 dkg vaj
- 5 dkg fehér csoki
- 1 evőkanál főzőtejszín

Elkészítés:
Sütőt melegítsük fel 175 C-ra (gáz: 4-es fokozat), a muffintepsiket kibéleljük papírkapszlival. A darabokra tört csokit a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, azután félretesszük és megvárjuk, amíg kihűl egy kicsit (ne legyen forró). Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd fakanállal hozzádolgozzuk a vajjal olvasztott csokit és a baracklekvárt. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, azután hozzákeverjük a tésztához.
Egyenletesen elosztjuk a tepsi mélyedéseiben, majd az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. (tűpróbát javaslok, de ne süssük túl, mert száraz lesz). A kihűlt muffinok tetejét megkenjük baracklekvárral és behűtjük kicsit, hogy könnyebben megköt rajta a máz.
A csokimázhoz gőz felett megolvasztjuk a darabokra tört étcsokit a vajjal, és amikor langyosra hűlt, megkenjük vele a muffinok tetejét.
Közben a fehér csokit a tejszínnel gőz fölött fölvasztjuk és vékony csíkokat csurgatunk rá, akár rá is írhatjuk, hogy SACHER.
Ezen túlmenőne lehet még a dekorációt variálni. Lehet tenni rá színes dekordarát, fehér csokiforgácsot.

Jó étvágyat és zsebeld be a dícséretet.