2010. november 1., hétfő

Gyors és mennyei gyümölcskenyér (élesztő nélkül)

Ritkán csináltam gyümölcskenyeret és annak is mindig az élesztős formáját, merthogy azt ismertem. Most viszont találkoztam egy gyors és élesztő nélküli gyümölcskenyérrel. Az eredeti receptet, amit egy újságban olvastam, itt-ott feltupíroztam, így rettentő finom lett az amúgy nagyon "alapnak" tűnő édességből. Ráadásul mivel kb 3 óra múlva vendégségbe mentünk, így egy nagyon gyors, egyszerű, de mégis "ütős" sütit szerettem volna csinálni, hogy a készülődésre is jusson idő.

Hozzávalók:
- rum vagy rumaroma (kb egy evőkanál)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- egy csomag vanílás cukor
- 15dkg puha vaj
- 18dkg liszt
- 1és fél kiskanál sütőpor
- 20dkg kandírozott gyümölcs (kalifa trópusi mixet használtam)
- kb egy fél marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja

A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt leöntjük rummal vagy forró vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje és ráöntünk egy kanál rumaromát, keverjük el és hagyjuk állni, míg megcsináljuk a süti többi részét.
A toját, a cukrot és a vajat habosra keverjük. A lisztet külön összekeverjük a sütőporral és úgy belekeverjük a tojásos-cukros masszába, majd a fél citrom és narancs reszelt héját is dolgozzuk bele. Ha megvan, akkor a lecsepegtetett gyümölcsöket és mazsolát is belekeverhetjük (ezt már inkább fakanállal). Egy őzgerincet kivajazunk, vékonyan lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába öntjük, vagy adagoljuk a sütit és berakjuk a sütőbe.
180 fokon kb 20 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 120 fokra és további kb 30 percig sütjük.
Ha a teteje már pirul, de a tűpróba szerint még nem jó a süti, akkor tegyünk a tetejére papírt.
Ha a tűpróba jó, akkor kivehetjük a sütőből. Porcukrozzuk a tetejét. Melegen és hidegen is nagyon finom süti. Egyszerűnek tűnik, mégis roppant finom, szinte letehetetlen:)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Most vettem ki a sütőből...Írtóóó fincsi lett!Köszönöm a receptet!!Éva

Vizsó-family írta...

Köszönjük szépen, egészségetekre:)