2010. december 23., csütörtök

Amerikai vagy karácsonyi répatorta

Ezt a receptet a húgom találta és ő is elkészítette nagy sikerrel. Pont ezért csináltam meg én is a sütit. Van benne fahéj, amitől a karácsonyi hangulat és ízvilág köszön vissza. Ám, ha a sütit például szülinapra szeretnénk elkészíteni, akkor nyugodtan kihagyhatjuk a fahéjt és akkor is egy nagyon izgalmas, "szaftos" és isteni répatortát kapunk.
Annyi, hogy én jócskán lecsökkentettem a cukrot a húgom receptjéhez képest, mivel úgy elég édes volt.
Ha sikerült a teljes tortaképet rendbe raknom, akkor felteszem.
Hozzávalók: 
-130 gr cukor
-100 gr barna cukor
-224 gr vaj
-4 tojás
-1 narancs reszelt héja
-1 citrom reszelt héja
-2 tk narancslé
-2 tk citromlé
-420 gr liszt
-1 1/4 tk sütőpor és szódabikarbóna és só
-2 tk fahéj (ez kihagyható, vagy jelentősen csökkenthető)
-450 gr lereszelt répa
-140 gr durvára vágott dió
-140 gr arany mazsola

A sajtkrémhez:
-450 gr szobahőmérsékletű krémsajt
-112 gr szobahőmérsékletű vaj
-150 gr porcukor
-2 tk vanília aroma
- és kb fél ek citromlé, ha mascarpone sajtot használunk, így nagyon finom pikáns lesz.

Elkészítés
A vajat és a cukrokat robotgéppel közepes fokozaton keverjük habosra, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük el. Alacsony fokozaton keverve adjuk hozzá a citrom és narancshéjat.
Keverjük össze külön edényben a lisztet, sót, szódabikarbónát, fahéjat és sütőport, majd kis adagokban adjuk a vajas krémhez, közben alacsony fokozaton keverve. Ne keverjük túl!
Adjuk hozzá a reszelt répát, durvára vágott diót és mazsolát.
Adagoljuk két nagy, sütőpapírral bélelt sütőformába, majd rakjuk 175°C-ra előmelegítet sütőbe, kb. 35-40 percre. Tűpróbával kiderül, kész-e.
A krémhez, verjük a szobahőmérsékletű vajat habosra közepes fokozaton.
Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémsajtot, keverjük simára.
A porcukor és a vanília aroma (ha kell, citromlé) következik, amit alacsony fokozaton keverünk a sajtkrémhez, míg sima nem lesz.

Ha a torta kihűlt, megkenhetjük a sajtkrémmel, és összeállíthatjuk. Rakjuk pár órára hűtőbe, úgy szebb és könnyebb lesz szelni.

Nagyon finom, nagy kedvenc azóta nálunk. 

Nincsenek megjegyzések: