2010. január 14., csütörtök

Kínai zöldséges rizs- gyors, könnyű


Ez az étel lehet húsos és hús nélküli is. Húsos verzióját később írom le. Gyors, könnyű, nagyon finom és akár vendégvárónak is isteni. Magában is vagy bármelyik kínai húshoz tökéletes. Vegetáriánusoknak, fogyózoknak is ajánlom (nekik csak kevés rizzsel).
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg kínai zöldségkeverék
- Heinz szójaszósz (édes)
- 1 ek rizsecet
- bors
- 2 fej hagyma
- 3-4 fej fokhagyma
- Pad-thai szósz 2-3 evőkanál
- 1 bögrényi jázmin rizs (főzés előtt egy bögre), hozzá 1,5 bögre víz.

Elkészítés:
A hagymát félbe vágom és szeletekre vágom, kevés olajon megfuttatom a wokban, belerakom a zöldséget, a zúzott fokhagymát a szójaszószt, a pad-thai szószt, a rizsecetet.Lefedem és rövid idő alatt megpárolom. Kósotolgassuk, mert az alkotóelemek aránya találom, mindig kóstolgatással határozom meg pl a szójaszósz meg a pad-thai szósz arányát és a többit. Mindig keveset rakjunk és inkább tegyünk később hozzá, mert ha meglódul az üveg, nagyon tömény lesz az étel.
A rizst készítsük el. Ha megpároltuk a zöldségeket, akkor az utolsó pillanatban tegyük bele a rizst és nagy tűzön, kicsit pirítva forgassuk bele. Frissen tálaljuk.

Jó étvágyat.

Extra tipp:
Husis változatához ekkora mennyiségű zöldséghez javaslok bő fél kiló darálthúst, aki jó húsosan szereti, annak akár egy kilót is javaslok belerakni. Ha van időnk akkor kicsit befűszerezhetjük a következőképp: só, 3 ek szójaszósz, 1 ek sós szójaszósz, 1 kk rizsecet, egy késhegynyi öt fűszerkeverék, bors, 3-5 ek pad-thai szósz. A húst a hagyma megfuttatása után tesszük a wokba, átforgatjuk, lefedjük, szinte készre sütjük és utána rakjuk bele  azöldségeket és a rizst.
Szénhidrátmentes változat: rizs nélkül a húsos-zöldség.

2010. január 5., kedd

Hidegtál


Nagyon finom lett, ha kíváncsi vagy, kérdezz:)

Régen készült ez a két szép tál. Egy-két dolgot megosztanék veletek:

Töltött tojás: 
- x számú keményre főtt tojás (mivel kettévágva lesz a tálcán, így duplája jön ki)
- kb 10-15 db-onként lehet számolni egy csokor petrezselymet
- majonéz
- mustár
- bors
- vaj

A vajat megolvasztjuk, a petrezselymet lemossuk, apró darabokra vágjuk és a vajon megfuttatjuk. Nem kell fukarkodni a vajjal de ne is ússzon benne a petrezselyem. Közben a tojásokat óvatosan kettévágjuk és ugyancsak vigyázva kiszedjük egy tálba a sárgáját. Ha kész, beletesszük a vajas petrezselymet, sót, egy kicsi borsot. Majonéz mustár is mehet bele. Először mindig csak egy-egy kanállal rakjunk bele, jól keverjük el és kóstoljuk meg, hogy olyan-e amit szeretnénk. Ha aznapra készítjük, akkor olyanra készítsük, ami ízlik, ha másnapra, akkor sokkal erőteljesebb ízűre, mert a tojás beszívja az ízeket. Én úgy szoktam, hogy megcsinálom a tölteléket, elkészítem a tálat és csak a tojás megtöltése marad. Be a hűtőbe minden és másnap a tölteléket újra megkóstolom és aminek az íze elszállt, az pótlom. Sok petrezselyem kell, ez adja a pikáns ízét. Beletöltöm tortanyomó zsákba és belenyomom a fél tojásokba. A többi is így készül, csak a két tojást összeillesztem és leöntöm tartár mártással vagy pikáns franciasalátával. Aki szeretné, az tehet rá aszpikot is.

Sonkatekercs:
- sonka (négyzet alakú)
- sima reszelt torma
- tubusos capming sajt (vagy ehhez hasonló, de sima  legyen ne ízesített)
- só (ez nem mindig kell)
- pici bors

Egy tubus sajthoz kb 2-4 evőkanál tormát lehet tenni egy pici borsot. Jól keverjük el és kóstoljuk meg. Nem baj, ha kicsit erősebb lesz a tormától, mert enyhülni fog ha éjszakára hűtőbe tesszük illetve a többi étellel együtt esszük. Ha nem elég tormás, akkor rakjunk még hozzá. Só nem biztos, hogy kell, aki igényli rakjon bele. Ha kész, egy csíkot teszek a sonkára, feltekerem és rárakom a tálcára. 

A tál aljára mindig pikáns franciasalátát rakok és úgy pakolom rá a töltött és egyéb  finomságokat és utána dekorálok.
Jó étvágyat!