2011. január 16., vasárnap

Nagymama szilvásgombóca

Hagyományos recept, hagyományos, nagymama szilvásgombóca ízvilág:) Nem szoktam sűrűn készíteni szilvásgombócot, de akkor sokat csinálok és mind elfogy:)

Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 dkg vaj
- kb 25 dkg szilva (lehet fagyasztott is)
- zsemlemorzsa
- olaj kb 3 evőkanálnyi
- 1 tojás
- őrölt fahéj
- porcukor

Elkészítése:
A burgonyát héjában enyhén sós vízben puhára  megfőzzük, hideg vízzel gyorsan lehűtjük, gyorsan lerántjuk a héját, még melegen széttörjük alaposan és hagyjuk kihűlni. Mindenképp hagyni kell kihűlni és csak utána adni hozzá a lisztet, máskülönben sokkal több lisztet vesz fel a meleg krumpli és kemény lesz a gombóc.
Ha kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, egy csipet sót, vajat és a tojást. Jól dolgozzuk el. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 2-3 mm vastagra. Sokan kockákat vágnak ki, én a legnagyobb pogácsaszaggatót szoktam használni és kisebb gombócokat csinálok.
Amíg a burgonya fő, a szilvát magozzuk ki és szórjuk meg bőven cukorral és fahéjjal, jól keverjük el és hagyjuk állni.
Tegyünk fel egy nagy edénybe vizet forrni, rakjunk bele sót, olajat. Ha kész minden, akkor a kiszaggatott vagy vágott tésztába belerakjuk a szilvát, ráhatjuk a széleket, gombócokat formázunk és forrásban lévő vízbe tesszük őket. Akkor kész, ha feljöttek a víz felszínére és még eltelik egy kis idő.
Pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és szórhatunk rá fahéjas cukrot.

Ötletek:
Lehet lekváros és túrós gombócot is készíteni, a túrós gombócot pedig édes tejföllel tálaljuk.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Imádom a szilvásgombócot.

Vizsó-family írta...

Mi is:) Ezért is ragaszkodom ehhez a recepthez, mert finom és a fiúk szinte pillanatok alatt felfalják:)