2011. április 20., szerda

Gyümölcsös aranygaluska vaníliasodóval


Elég régen írtam már és egyáltalán elég régen alkottam. Viszont mostantól kicsit sűrűbben írok és teszek fel recepteket, tekintve, hogy legalább 1,5 évig itthon leszek születendő Sárikánkkal:)
A következő recept tulajdonképpen egy nagyon jól bevált, igazán könnyű, finom, ízletes aranygaluska alaprecept, csak nem dióval, hanem fahéjas gyümölcskavalkáddal gazdagítva.

Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 4 dkg vaj
- 2 tojás,
- 1 kk só
- 1/2 citrom reszelt héja (bio citrom ha van) vagy citromlé (igazi)

Gyümölcsös töltelék:
- kb 1-2 duplamarék (két kéz összerakva) gyümölcs, amihez jól illik a fahéj: szilva, áfonya, meggy, cseresznye stb. Akár vegyesen is lehet, úgy még jobb. Nekem a mélyhűtőben volt három féle gyümölcs, azt használtam fel. Gyümölcs+cukor+fahéj, hagyjuk állni sokáig.

Elkészítés:
Az kevés langyos tejből és egy kiskanál cukorból, valamint egy csipet lisztből az élesztőt felfuttatjuk (kb 20 perc). Vajat felolvasztjuk közben és minden maradék alkatrészt összekeverünk, ha megfuttattuk az élesztőt, azt is hozzáöntjük. Jól megdagasztjuk, addig, amíg hólyagos nem lesz. Utána pici lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk és meleg helyre tesszük legalább 30 percre.
Közben a sütőt bemelegítjük 190 fokra, egy kerek tortaformát kivajazunk.

Ha megkelt a tészta, kis gombócokat teszünk az tortaforma aljára, rá a fahéjas gyümölcs vékonyan, megint egy réteg tésztagombóc, megint gyümölcs. De úgy is lehet, hogy egy réteg tészta, rá az összes gyümölcs, tetejére megint tészta. A tészta gombócok közé szórhatunk kis fahéjas cukrot, aki nagyon szereti.
Egy picit hagyjuk állni, hogy a tészta megkeljen, utána be a sütőbe kb 30-40 percre. Ha a teteje barnul, de még nincs kész, tegyünk a tetejére sima papírt, így nem ég meg, de jól átsül.

Közben elkészíthetjük a vanília sodót:
- 1/2 l tej
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 kanál vaj
- 1 cs. vaníliás cukor, vagy vanília

A tejet 1 dl kivételével és kevés cukorral, van. cukorral, vajjal  feltesszük melegedni, a tojást 1 dl tejjel, maradék cukorral, liszttel jól összekeverjük és a meleg, de nem még nem forró tejhez öntjük, kevergetjük, míg sűrű nem lesz, de forrnia nem szabad.

A süti is és a sodó is hidegen is nagyon finom, nem csak melegen. Sőt, néha jobban is esik hidegen:)

Nincsenek megjegyzések: