2011. január 16., vasárnap

Káposztás tészta, káposztás hasé.

Én ha káposztás tésztát csinálok, vagy bármilyen káposztás ételt, amihez kifejezetten ez a fajta - akár előre elkészített - káposzta kell, akkor egyszerre nagyon nagy adagot készítek. A Metroban lehet kapni lereszelt káposztát. Vagy ezt veszem és akkor szinte semmi dolgom vele, vagy néha fejes káposztát veszek és gépen gyorsan legyalulom. Van, hogy akár három fej káposztát is lereszelek géppel és szinte beletunkolom egy hatalmas edénybe, úgyis a harmadára összeesik minimum.

Hozzávalók:
- káposzta (nem kel, hanem fejes)
- zsír, olaj
- sok bors
- sok cukor
- só

Elkészítése: Olajat vagy zsírt melegítek, az apróra reszelt káposztát rárakom, sóval megszórom, összekeverem és lefedem. Megvárom, míg kicsit összeesik és jobban keverhető.
Amikor már kicsit összébb ment, szórok rá cukrot és borsot. Nem írok mértékegységet, mert a káposzta mennyiségétől függ. A lényeg, hogy nem kell velük spórolni. Addig tehetjük apránként a sót, cukrot és néha a borsot a káposztára, amíg nem jutunk el az AHA-élményig:)))
15-20 percig közepes tűzön fedő alatt párolom és kevergetem időnként. Aztán leveszem a fedőt, kicsit jobban felcsavarom a gázt és sűrűbben keverve barnítom a káposztát és a végén, amikor már kellően összeesett és látom, hogy igazából már csak a barnítás hiányzik, felcsavarom teljesen a gázt, sűrűn keverem és gyönyörűre barnítom. Idő kell mindehhez, nem fél óra az egész, de megéri.
Ami kell, azt felhasználom, a többit pedig adagonként lefagyasztom. Felhasználtatom ugyanúgy káposztás tésztához de káposztás haséhoz is, ha jönnek a vendégek. Ez utóbbi így, a  leggyorsabb, legkönnyebb vendégváró finomság.

Káposztás hasé:
- leveles tészta (fagyasztott)
- kész káposzta
- 1 tojás
Kinyújtjuk a kiengedett tésztát téglalap alakúra. A szélétől számítva kb. 2 cm-rel egy csíkban beletesszük a káposztát, majd egy rétegben felhajtuk a tésztát úgy, hogy az egyik szél a másikkal találkozzon, ott elvágjuk (kis ráhagyást hagyjunk) finoman kicsit összenyomkodjuk őket. A csíkot óvatosan beletesszük a kivajazott tepsibe, lekenjük tojással és 180 fokon kb 10 perc alatt megsütjük.

Ami még a képen van: sajtos-sonkás tekercs:)))

Nagymama szilvásgombóca

Hagyományos recept, hagyományos, nagymama szilvásgombóca ízvilág:) Nem szoktam sűrűn készíteni szilvásgombócot, de akkor sokat csinálok és mind elfogy:)

Hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 dkg vaj
- kb 25 dkg szilva (lehet fagyasztott is)
- zsemlemorzsa
- olaj kb 3 evőkanálnyi
- 1 tojás
- őrölt fahéj
- porcukor

Elkészítése:
A burgonyát héjában enyhén sós vízben puhára  megfőzzük, hideg vízzel gyorsan lehűtjük, gyorsan lerántjuk a héját, még melegen széttörjük alaposan és hagyjuk kihűlni. Mindenképp hagyni kell kihűlni és csak utána adni hozzá a lisztet, máskülönben sokkal több lisztet vesz fel a meleg krumpli és kemény lesz a gombóc.
Ha kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, egy csipet sót, vajat és a tojást. Jól dolgozzuk el. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 2-3 mm vastagra. Sokan kockákat vágnak ki, én a legnagyobb pogácsaszaggatót szoktam használni és kisebb gombócokat csinálok.
Amíg a burgonya fő, a szilvát magozzuk ki és szórjuk meg bőven cukorral és fahéjjal, jól keverjük el és hagyjuk állni.
Tegyünk fel egy nagy edénybe vizet forrni, rakjunk bele sót, olajat. Ha kész minden, akkor a kiszaggatott vagy vágott tésztába belerakjuk a szilvát, ráhatjuk a széleket, gombócokat formázunk és forrásban lévő vízbe tesszük őket. Akkor kész, ha feljöttek a víz felszínére és még eltelik egy kis idő.
Pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és szórhatunk rá fahéjas cukrot.

Ötletek:
Lehet lekváros és túrós gombócot is készíteni, a túrós gombócot pedig édes tejföllel tálaljuk.