2011. augusztus 25., csütörtök

Diós lepény (glutén- és tejmentes, paleo) szénhidrát: 5gr/adag

Ma elfogyott a mandulám, nem tudtam palacsintát csinálni és gyümölcs sem volt itthon, hogy tízóraira egyek valamit.
Így kitaláltam egy új palacsinta-lepényt. Diósat.
Az egy adag az alábbi mennyiséget jelenti, ami 2db kb 13cm átmérőjű vastag palacsinta-lepényt jelent. Ez általában elég egy tízóraira vagy uzsonnára.

Hozzávalók: 
1 db tojás
2 nagyon púpozott evőkanál darált dió (40gr)
1 késhegyni fahéj
1 teáskanál nyírfacukor (xylit, méz stb).
2 kiskanál olaj (kókuszolaj)

A tojást egy kis edényben villával felverem, hozzáadom a cukrot és a fahéjat, majd belekanalazom a  darált diót. A villával jól összekeverem az összetevőket. Palacsintasütőre teszek egy pici kókuszolajat és két evőkanálnyi diós keveréket, majd megsütöm mindkét oldalát. A fenti mennyiségből 2db 13cm átmérőjű vastag palacsinta-lepény lesz. Tetejére ugyanúgy bármit lehet tenni, ami tetszik. Én nyírfacukorral készült szilvalekvárt raktam. Isteni volt és talán ha 10 perc kellett az egészhez:)))

Tipp: Kiegészíteném még azzal, hogy akinek esetleg drága az 1 tojás 2 kanál dió arány, szerintem megcsinálhatja azt is, hogy 2-3 tojást használ és hozzá akár 10-20 púpozott evőkanál darált diót ad és felönti annyi kókusztejjel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjon. Vagy 2-3 tojás, 10 evőkanál dió és annyi rizsliszt, hogy sűrű alapot kapjunk. Így azt gondolom, hogy egy olcsóbb alternatívát kaphatunk.

2011. augusztus 17., szerda

Paleos palacsinta, alacsony CH tartalommal (gluténmentes, tej nélkül) az egész CH tartalma 18gr.

Azt hiszem ez kedvenc lesz:))) Palacsinta ízvilága megmarad. Ugyan tekerni nem lehet, de mint a lángost falhatjuk:) Ha jól számoltam, akkor az egész CH tartalma 18gr. Ebben persze nincs benne a palacsintára tett feltét. Tehát egy darab palacsinta natúran 3 gr. szénhidrátot tartalmaz.
Egy kis érdekesség: újabb tanulmányok szerint a mandula  optimalizálja a vércukorszintet, ezáltal az anyagcserére valamint  a keringési rendszerre  is jótékonyan hat.
Hozzávalók (6 db kb 13 cm átmérőjű palacsintához):
- 1 és 1/2 bögre (15dkg) mandulaliszt (vagy nagyon finomra darált blansírozott mandula)
- 1 csapott evőkanál nyírfacukor (elhagyható)
- 1 bő késhegynyi fahéj
- 3 tojás
- kb fél pohár kókusztej (víz)
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál kókuszolaj (vagy oliva)



A hozzávalókat a kókusztej kivételével összekeverjük. Hagyjuk egy kicsit állni, majd annyi kókusztejet öntünk hozzá, hogy nagyon nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. Mivel időközben sűrűsödik még, önthetünk hozzá kókusztejet. Ha nincs kókusztej, szerintem jó a víz is, bár ezzel még nem próbáltam. Ha nagyon hígnak érzed, várj egy picit, hogy sűrűsödjön, vagy tegyél még hozzá egy kis mandulalisztet vagy rizslisztet. Aki imádja, az egy-két evőkanál kókuszreszeléket is rakhat bele szerintem. Illik hozzá.
Ne süssük nagy lángon, mert könnyen megég (tegyünk alá néha egy pici kókuszolajat). Én elektromos tűzhelyen kb 3-4-es fokozaton sütöttem. Elég 13 cm-es átmérőjű, vastagabb palacsintákat készíteni, így könnyű megfordítani őket. És élvezet beleharapni:)
A végén locsolhatunk rá mézet és megszórhatjuk fahéjjal, vagy cukormentes lekvárral megkenjük, vagy nyírfacukros kakaóporral megszórjuk.



Jó étvágyat:)

Répás golyók (gluténmentes, alacsony szénhidrát-tartalmú) összesen kb 100 gr CH

A húgom receptjét használtam fel szinte teljes egészében. Mostanában néhány tőle származó receptet módosítgatok a saját ízlésünk szerint. Valamint nekem kifejezetten alacsony CH tartalmú sütiket kell készítenem. Lesznek teljesen új sütik is:)
Mindig fogok számolni szénhidrát-tartalmat. Ez egy körülbelüli érték lesz, tekintve, hogy mindenki saját ízlése szerint édesít, valamint én a CH értéket a nyírfacukor (xylit) használatával számolom. 
Ebből a receptből szándékosan hiányzik a gyömbér, mivel nem szeretjük, de aki gondolja, rakjon bele. Eredetileg 5gr gyömbért kell hozzáadni. Ettől azonban nagyon domináns lesz a gyömbér és csípős a süti. Aki viszont nagyon szereti, az nyugodtan szórja bele:) Viszont egy késhegynyi gyömbért biztosan elbír:)


Hozzávalók:
20 dkg répa (kb egy nagy, vagy másfél közepes répa)
10 dkg dió
5 dkg kókusz
10 db datolya (lehet helyettesíteni mazsolával, aszalt vörös áfonyával)
1 teáskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál nyírfacukor (xylit)
2 evőkanál olaj (ha lehet kókuszolaj)
opcionális: gyömbér
A répákat és a gyömbért megtisztítjuk, felaprítjuk, a datolyákat kimagozzuk és beledobjuk az összes többi hozzávalóval az aprítóba, alaposan összeaprítjuk, majd apró golyókat formálunk és a 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre.

20 db golyó született meg, a 2 evőkanál nyírfacukorral kb 100gr CH tartalmat számoltam, tehát egy golyó 5 gr CH-t tartalmaz. Köszi Klári:)))