2011. szeptember 19., hétfő

Egészséges csokifagyi (laktózmentes)

A húgom szokta mindig csinálni ezt a fagyit, mikor anyuéknál vagyunk. Ennél egészségesebb és gyorsan elkészíthető fagyit még nem tapasztaltam. Krémes és csokis.
Igazából a banánt csak és kizárólag úgy szeretjük, amikor simán, a héját lehúzva megesszük. Mégis, ez a fagyi nagy kedvenc lett és azóta is csinálom rendszeresen.
A banánnak ezen formája akcióban pedig rendkívül olcsó.
Amikor a rogyásig (barnára) érett banánt jól leakciózzák, vegyél legalább két kilót.
Rakd be a mélyhűtőbe (előtte meghámozhatod és felapríthatod négybe, ha akarod).

Amikor a fagyit szeretnéd csinálni, vegyél elő 3 főre két nagy banánt vagy 3 kisebbet. Tedd bele aprítóba, önts rá kb 3-4 púpozott evőkanál Holland kakaóport (csak jó minőségűt használj) illetve egy evőkanál méz bőven elég. Zárd le, indítsd el az aprítót. Eleinte darabos, száraz, a gép oldaláról kell leszedni, de gyorsan homogén lesz és már lehet is tálalni:))))  Krémes és lágy hideg édességet kapunk. A méz és a banán nem diétás, de legalább egészséges.
Variációk jönnek majd, ötletek vannak bőven:)

Tipp: érdemes egy banánt egy kis uzsonnás zacskóba tenni. Tehát annyi zacskó, ahány banán.

Ropogós kacsacomb sült gyümölcsökkel (paleo)

A kacsacomb akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát pácolják. 
Megmossuk, beirdaljuk, jól besózzuk kicsit borsozzuk és olajat öntünk rá. Elvegyítjük a húsokon az olajat, letakarjuk és be a hűtőbe éjszakára.
Másnap elővesszük, kicsit lemossuk a sok sót, ha kell újraborsozzuk. 
Rozmaring és kakukkfűágakat tördelünk, almát akár szilvát mosunk, pucolunk.
A kacsacombot egy sütőtálba tesszük, öntünk hozzá fél pohár vizet, letakarjuk és 150-180 fokon jó sokáig sütjük, néha megforgatjuk, meglocsoljuk. Amikor már félig kész hozzátesszük a gyümölcsöket is.
Ha kész, leöntjük a zsírját, épphogy hagyunk rajta egy keveset, felcsavarjuk a sütőt, főleg a felső sütést, levesszük a takarást és mindkét oldalát szépre pirítjuk úgy, hogy közben meglocsolgatjuk a combikat.
A hozzávalók:
- kacsacomb
- só
- bors
- olaj
- fél pohár víz
- rozmaring és kakukkfű
- ízlés szerint gyümölcs

Aki ínyenc csinálhatja azt is, hogy ha a kacsa félig kész, egy kisebb sütőtálba beleteszi a gyümölcsöket, egy picike (kb egy bő evőkanálnyi) zamatos kacsazsírt önt alá, majd egy kevés fahéjt szór rá. Összekeverjük és mehet a sütőbe a kacsa alatti rácsra.

Tipp: kb 20 perc után a zöld ágakat tedd a már lesült zsírba, mert meg fog égni.