2012. július 25., szerda

Hideg fahéjas-sajtos tünemény (gluténmentes, raw alap)





Ha ezt a sütit kicsit kisebb edénybe készítem el, gyönyörű, gusztusos magas, sütés nélkül készíthető igazán üdítő és finom tüneményt kapunk. Így is rendkívül ízletes lett, csak nem olyan látványos. Ettől függetlenül fogadjátok szeretettel és próbáljátok ki, mert nagyon különleges és annál finomabb csemege, főleg a meleg nyári napokon. Ráadásul extragyorsan elkészíthető.
Elméletileg fagyasztani kell a sütit, de megmondom őszintén, hogy 1. alig bírtam megmenteni pár szeletet a fotózásra és arra, hogy kipróbáljam, milyen fagyasztva, ugyanis 3 óra múlva megkóstoltuk, hogy mi újság a tálban:))) 2. nekem jobban ízlett úgy, hogy 3 órát volt a mélyhűtőben és még sehol nem volt a fagyás, de remekül összeállt a süti.
Mindenki döntse el melyiket szereti jobban. Én ezt a receptet egy külföldi oldalon találtam és szokás szerint módosítottam rajta itt-ott egy kicsit, hogy még jobb legyen.

Hozzávalók:
Raw alaphoz:
- 1 csésze héj nélküli mandula (Metro) vagy pekándió
- 1 nagyon bő csésze +3-4 szem magozott datolya
- 1 csapott kiskanál őrölt fahéj

Sajtos krém:
- 250gr mascarpone
- 220-250gr görög joghurt (Spar, ez krémesebb, mint a sima)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1-2 evőkanál nyírfacukor (xilit, méz ami tetszik)

Tetejére: 
őrölt fahéj

Elkészítés:
1. Tegyük a raw alaphoz valókat késes aprítóba és egészen addig dolgoztassuk a gépet, amíg apró darabokban nem áll az egész. Ha megnyomkodjuk, könnyen összeáll. De azért látszódjon valamennyire a mandula vagy a dió. Ez idő, ne ijedjünk meg.
2. A sajtos krémhez valókat egy tálban keverjük össze alaposan.
3. Eredetileg egy 8*8 vagy 10*10-es lapos tálat kellene használni, én nagyobbat vettem elő (legjobb az üveg) alját rettentő vékonyan, épphogy kenjünk be olivaolajjal (más is jó szerintem). Terítsük el az alján a raw alapot, jó alaposan és egyenletesen nyomkodjuk bele. Nagyon alaposan, ne kíméljük. Utána tegyük rá a sajtos krémet és egyenesen oszlassuk el rajta, majd alaposan szórjuk be a tetejét fahéjjal.
Ezután tegyük rá az edény tetejét vagy borítsuk be fóliával és tegyük a mélyhűtőbe egy éjszakára.
Ahogy írtam az elején, nekem sokkal jobban ízlett azután, hogy csak 3 órát volt a mélyhűtőben. Nagyon nagyon finom, krémes, üdítő tünemény lett belőle. De finom fagyasztva is.
Mindenki döntse el melyik verziót szereti. Nyáron fagyosan, többi esetben elég a 2-3 óra fagyasztó:) Gyorsan kienged, kb 10 perc után már igazán krémes, hűvös lesz:)
Igazi vendégváró finomság!



2012. július 21., szombat

Sajttal töltött óriás kagylótészta



Bár nagy rajongója vagyok az olasz ételeknek, ezt a fajta tésztát még soha nem csináltam. Találtam egy jónak tűnő receptet egy külföldi oldalon és azon javítottam és módosítottam egy kicsit.


Kis családom szerint tuti lett. A férjem felvetette, hogy lehetne húsos változata is. Ugyan most a sajttal töltött verzió jön, de hamarosan itt lesz egy húsos variáció is.
Elkészítése gyors és egyszerű. Egyedül a sütés kicsit hosszú (45 perc), de addig rendbe rakhatjuk a konyhát. 

Hozzávalók 6-8 főre:

Szósz:
- 4 közepes gerezd fokhagyma
- 2-4 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 pici cukor
- bors
- kiskanál rozmaring és bazsalikom (frissen szedett jobb)
- 4 doboz 400gr-os kockázott paradicsom

Töltelék:
- 0,5 kg ricotta sajt
- 1/2 tubus brindza sajt (úgy néz ki, mint a nyomkodós kempingsajt)
- 1 kis doboz (kb 150-175gr) kecskesajt (helyettesíthető brindzával is)
- só
- bors
-3-4 szál snidling
- 2 tojás
- csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió

Ezenkívül kell még:
Óriáskagyló tészta kb 40db, 3 csomag mozzarella sajt.
Én a Tescoban vettem óriáskagyló tésztát. A nagy csomagnak kb a 3/4-ét használtam el, úgy lett 40db.

Felteszünk egy nagy edénybe vizet forrni sóval és olajjal. Begyújthatjuk a sütőt is kb. 180 fokra. Míg készül a víz a tésztához nekiállhatunk a szósznak: az olajat megmelegítjük, a fokhagymát elpasszírozzuk vagy átnyomjuk a fokhagymanyomón a forró olajba (ne égjen meg, ne barnuljon meg). Kevergetjük és kb 1 perc után ráöntjük a négy doboz paradicsomot, a sót (először keveset és utána inkább mehet még rá), a kiskanál cukrot és a fűszereket. Elkeverjük, lefedjük és közepes tűzön összefőzzük.
Amíg a szósz készül és esetleg még nem forr a víz, nekiláthatunk a tölteléknek: a hozzávalókat csak nemes egyszerűséggel összekeverjük. Természetesen a a snidlinget vágjuk apróra. Kóstolni mindenképp kell. A sóval vigyázzunk mert a kecskesajt is és a brindza is sós.

Ha forr a víz, tegyük bele a kagylókat, keverjük el. Vigyázzunk, hogy ne főzzük a tésztát puhára. Kicsit ropogjon a fogunk alatt (kicsit). Máskülönben szétesik a kezünkben töltés közben.
Ha kész, szűrjük le. (Közben kevergessük és kóstoljuk meg a szószt, ha kell valami, tegyük bele)
Vegyünk elő egy átlagos méretű tepsit vagy sütőtálat (normál tepsiméret kell, nem kicsi). Olajozzuk ki az alját és az oldalát vékonyan, öntsünk bele egy picit a paradicsomos szószból, oszlassuk szét. A kezünkbe fogjuk a kagylótésztát és töltsük meg. Nem kell teletölteni, úgy 3/4-ig elég. Tegyük őket egymás mellé és így szépen sorba haladjunk. Ha kész, öntsük rá az egész megmaradt szószt szépen eloszlatva. A tetejére kockára vágott mozzarella mehet és aki nagyon szereti, rámorzsolhatja a megmaradt brindzát. Ettől végképp pikáns lesz.

 Takarjuk le a tepsit és úgy süssük fél órán át, majd vegyük le a takarást és még egy negyed órát süssük. Aki teheti pirítson rá. Isteni lesz. Nekem sajnos még pár hétig nem jó a sütőm, így nem lesz pirospozsgás a teteje, de így is rettentő finom lett.
Aki húsosan szereti, az ennél a mennyiségnél kb. 20 deka darált husit megpirítva hozzádobhat a töltelékhez. Én is ki fogom úgy próbálni és egy másik - már fejemben lévő - receptet is.
Jó étvágyat!

Ötletek: akinek jobban tetszik az a szószhoz tehet még bazsalikomot, pici kakukkfüvet vagy oregánot vagy több cukrot. Aki szeretné tehet bele pici fehérbort is. Szerintem elbírja.